Annemie van Eldijk
CPO-groep ‘Woongemeenschap Jan Sluyters’

‘We staan midden in het leven’
“Met plezier wonen met zorg voor elkaar. Dat is wat ons als CPO-groep van 45-plussers – mannen, vrouwen, alleenstaanden, stellen – bindt, hier op het Jan Sluyterscomplex. Allemaal staan we middenin het leven en dat willen we graag zo houden. Ik denk dat we in deze wijk heel prettig oud kunnen worden. Het zal hier levendig zijn, met veel sociale contacten als je dat wilt. Groot pluspunt is dat je ook nog eens woont in een gloednieuw appartement. We willen er veertien bouwen, verdeeld over twee lagen. Er zijn er nog negen te verdelen. Als je wil meedoen, ontwikkel je zelf je eigen appartement, passend bij je wensen en budget. Daarnaast denk je mee over onder meer de inrichting van de binnentuin en hoe groot de gemeenschappelijke ruimte moet worden.  Je hoeft geen verstand te hebben van de technische kant van ontwikkelen en bouwen of alle procedures, want Kilimanjaro Wonen begeleidt ons. Eigenlijk is positief en actief in het leven staan voldoende!”

Nieuwsgierig naar de ideeën van de CPO-groep ‘Woongemeenschap Jan Sluyters’? Bezoek de website over de ideeën van deze groep. Bekijk ook hun weergave op Funda.

 

 

 

 

Geert van de Weijer
Zelfbouwer

‘We hebben er nieuwe vrienden bij’
‘We noemen ons de BAT-Matties, maar eigenlijk zijn we geen BAT-groep meer. Dat was eerst wel de bedoeling: met zeven huishoudens, bijna allemaal dertigers, huizen bouwen op het Jan Sluijterscomplex. We hebben elkaar leren kennen tijdens de workshops en het klikte meteen. Het was erg jammer dat we na de loting niet als BAT-groep aan de slag konden. Toch kregen we uiteindelijk allemaal een kavel toegewezen, maar wel als duo- of zelfbouwer. Bijzonder: al onze kavels liggen naast elkaar! We zijn dus toch een beetje een groep gebleven. We gaan twee tweekappers en drie vrijstaande huizen bouwen. Daarbij trekken we veel met elkaar op, houden ideeën bij elkaar tegen het licht en delen informatie. Daarnaast hebben we een WhatsApp-groep en komen we ook al bij elkaar op verjaardagen. Het is erg leuk dat we onze toekomstige buren al zo goed kennen. Sterker nog, dankzij Vrij Spel hebben we er echt nieuwe vrienden bij.”

Kees Gunneweg
BAT-groep ‘We hebben ze op een Rijtje’

‘Samen bouwen, maar toch vier keer anders’
‘We bouwen met onze BAT-groep vier woningen. ‘Building Apart Together’ is precies wat we hier doen: samen ideeën bedenken voor de kavels en tegelijkertijd individueel ons eigen huis ontwikkelen. Er komen hier, in het noordelijke deel van het plan, vier totaal verschillende woningen. Op een rijtje en tegen elkaar aan gebouwd om de ruimte zo goed en zinnig mogelijk te benutten. Dat de vier woningen er niet allemaal hetzelfde uit gaan zien, is geen probleem. Sterker nog, als voormalig architect ben ik ervan overtuigd dat die ‘variatie op een rij’ een prachtig gevelbeeld oplevert. Ik ontwerp mijn huis samen met mijn zoon, die ook architect is. De vrijheid om te ontwerpen wat we willen is fijn, maar je mag je buurman natuurlijk niet tot last zijn. Daarom hebben we binnen onze BAT-groep veel overleg. Ook over parkeervoorzieningen en hoe we omgaan met onze tuinen. Dat verloopt heel plezierig. Het is ook ontzettend leuk dat je je toekomstige buren al kent.’ 

Nieuwsgierig naar de ideeën van de BAT-groep ‘We hebben ze op ‘n Rijtje’? Download hier meer informatie over de ideeën van deze groep.

 

Kimberley van Uden
CPO-groep ‘Jan Sluijters, here we come!’

'Droomhuis voor starters'
“Dat we als starter een koophuis kunnen kopen, dat had ik nooit kunnen denken! Maar nu is het zover: we gaan een eigen huis bouwen in de noordwestelijke hoek van het Jan Sluijterscomplex, samen met nog dertien andere starters. We hebben een CPO-vereniging opgericht, compleet met bestuur en statuten. Daarmee zijn we met z’n allen dé Collectief Particulier Opdrachtgever van ons totale nieuwbouwproject. Juist dit ‘collectief’ bepaalt het succes van onze groep: omdat we met  veertien huishoudens zijn en ons verenigd hebben, kunnen we samen voor betaalbare, energiezuinige woningen gaan. Met elkaar kozen we het woningconcept en besloten we dat het twee rijtjes gaan worden. We kiezen binnenkort ook samen de gevelbekleding uit. Dat vraagt om serieuze inzet en veel overleg, je bent in deze groep echt afhankelijk van elkaar. Maar het verloopt hartstikke goed. We spreken elkaar vaak, persoonlijk én via onze Whatsapp-groep. Ook hebben we een eigen website. Ja, we zijn trots. Iedereen vind het erg spannend, zo’n eerste koopwoning, maar we worden er ook blij van. Dit is ook een groep heel gelukkige starters.”

Nieuwsgierig naar de ideeën van de CPO-groep ‘Jan Sluijters, here we come’? Download hier meer informatie over de ideeën van deze groep.

Mieke van der Sanden
Zelfbouwer

'Aandacht voor elkaar'
“Onze nieuwe woning bouwen we aan de zuidkant van het complex. We zijn zelfbouwer en dromen al echt over ons nieuwe huis. Maar we dromen óók over de buurt. Ik zie een wijk voor me waar de ouderen over een jaar of tien op de kindjes van de jonge buurtbewoners passen. En waar jongeren dan af en toe hun oudere buren helpen met de boodschappen. Volgens mij gaat dat lukken. We merken dat hier nu al gemeenschapsgevoel  ontstaat, nog voordat er een steen is gemetseld. De gemeente ’s-Hertogenbosch geeft ons daarvoor alle gelegenheid, bijvoorbeeld tijdens de workshops. Je proeft een sfeer van ‘aandacht voor elkaar’ en daar voel ik mij persoonlijk heel prettig bij. Daar komt bij, dat het Jan Sluijterscomplex mij bijzonder waardevol is. Ik ben hier 35 jaar geleden vlakbij komen wonen. Toen was het een flatje, nu wordt het een zelf ontworpen huis aan de dijk. De cirkel is rond.”

 

Monique van der Fluit
BAT-groep ‘Open Doel’

Samen stappen zetten
Met onze BAT-groep Open Doel bouwen we zes vrijstaande woningen in de zuidwestelijke hoek van het Jan Sluijterscomplex. Het is daarbij op het eerste gezicht ieder voor zich, maar waar het kan slaan we de handen juist intensief ineen. We hebben namelijk allemaal dezelfde uitgangspunten: het bouwen van toekomstbestendige, moderne woningen met duurzame oplossingen. We willen straks ook samen gaan inkopen. Volgens mij is dat BAT – Building Apart Together – ten voeten uit. Ik vind het een heel bijzonder traject. Ineens ben je  met andere mensen, je toekomstige buren, aan het  overleggen over je huis, terwijl je hen niet allemaal kent. Maar er is een mooie band tussen ons ontstaan, die tijdens de workshops en onze vele onderlinge gesprekken  heel natuurlijk is gegroeid. We delen elkaars mentaliteit. Zelf ben ik heel blij met ons plekje, deels aan de doorgaande weg en deels aan het groen. De mogelijkheid om hier te bouwen krijgt nóg meer glans dankzij de nabijheid van onze dochters, die hier in de buurt wonen.”

Nieuwsgierig naar de ideeën van de BAT-groep ‘Open Doel’? Download hier meer informatie over de ideeën van deze groep.

 

Thomas Lesger
CPO- groep ‘Samen Bouwen in Den Bosch’

‘We zijn al echt een buurt. Maar nog zonder huizen en tuinen.’
‘Met mijn vriendin ga ik in het hart van het Jan Sluijterscomplex onze eerste koopwoning bouwen. Dat doen we samen met zeventien andere stellen in de CPO-groep ‘Samen Bouwen in Den Bosch’. Wij hebben elkaar leren kennen tijdens de bijeenkomsten die we, als CPO, hebben gehouden. Vele avonden zaten we bij elkaar. Het resultaat? Drie rijen woningen, twee tweekappers en elk huis is naar ieders eigen smaak. De tekeningen zijn al klaar, we hoeven alleen nog maar te beginnen met bouwen! Wat ik zelf erg leuk vind, is dat onze buurt al een buurt is, maar nog zonder de huizen en tuinen. We hebben zoveel uren met elkaar doorgebracht dat er een prettige band is ontstaan, nog voordat er een steen is gemetseld.” 

Nieuwsgierig naar de ideeën van de CPO-groep ‘Samen bouwen in Den Bosch’? Download hier meer informatie over de ideeën van deze groep.

 

 

Blijf op de hoogte

Na de inventarisatiefase gaan we de teams samenstellen. Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

* verplicht