woensdag 20 mei

Vrij spel voor woondromen

Mensen de vrijheid geven om hun woondromen te realiseren. Dat is het idee van Vrij Spel, het nieuwbouwproject op het Jan Sluyterscomplex in ‘s-Hertogenbosch. De kandidaat-bouwers en de gemeente ‘s-Hertogenbosch zijn erg enthousiast.

Een team van de gemeente faciliteert de projectontwikkeling op het voormalige trainingscomplex van FC Den Bosch. Projectleider Sonja de Jong en communicatiespecialist Ymke Elfring vertellen wat Vrij Spel bijzonder maakt. “Gewoonlijk wordt een project uitgegeven aan partijen met een grondpositie of bouwrechten. De partij maakt een plan en trekt kopers aan, die vervolgens weinig speelruimte hebben. Stedenbouwkundig plan, de rooilijnen en architectuurthema’s, soms zelfs de kleur van de bakstenen: veel zaken liggen al vast”, zegt De Jong. In dit pilotproject echter niet. Het bestemmingsplan schrijft slechts globaal enkele regels voor. “Je mag welstandsvrij bouwen. Toekomstige bewoners en omwonenden denken mee over het stedenbouwkundig plan.”

Veel samenbouwers
Vanaf de kick-off in oktober 2014 is er grote belangstelling voor het project, dat tussen de 80 en 120 woningen zal omvatten. Onder de belangstellenden zijn Bosschenaren in de meerderheid: 77%. De groep bestaat verder uit niet-Bossche Brabanders (11%) en mensen van buiten de provincie (12%). “Bijna de helft wordt aangelokt door de kans om hun droomhuis te bouwen. Een kwart van de mensen vindt de aantrekkelijke locatie het belangrijkst”, zegt Elfring.

Zelf bouwen of samen bouwen: allemaal mogelijk. “Zoals het er nu naar uitziet, gaat zo’n 40-50% van het gebied naar samenbouwers. Er zijn groepen die onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) willen bouwen. Daarnaast zijn er huishoudens die wel hun woning in samenhang willen realiseren, maar daarvoor niet als groep juridische verantwoordelijkheid dragen. Building apart together (BAT) noemen we deze vorm van samen bouwen”, aldus De Jong. Naast de samenbouwers zijn er de zelfbouwers. Tot deze gemêleerde groep behoren mensen die individueel willen bouwen, maar bijvoorbeeld ook mensen die met hun ouders een tweekapper willen bewonen.

Workshops
Woningen komen er straks in allerlei soorten en maten: vrijstaand, twee-onder-een-kap, rijtjes en appartementen. Het projectteam begeleidt het ontwikkelingsproces naar een wijk waarin iedere bewoner zich thuis zal voelen. De workshops die het projectteam in januari en maart heeft georganiseerd, zijn benut om de wensen van de kandidaat-bouwers te inventariseren. “We hebben bijvoorbeeld gevraagd of mensen willen dat we het traject volledig vrijlaten of dat er toch een zekere samenhang komt.” De uitkomst was opvallend, vindt De Jong. “Meer dan de helft heeft toch behoefte aan samenhang. Veel mensen willen vrijheid, maar willen ook graag weten wat de buren doen.” Begrijpelijk vindt Elfring: “Ik zou zelf niet naast een roze prinsessenkasteel willen wonen.” De wensen zijn vertaald naar 4 architectuurthema’s: modern, traditioneel, natuurlijk en vrijheid. “Binnen dat laatste thema is dus alles mogelijk”, verduidelijkt De Jong.

Stand van zaken
Op de website valt te zien hoe het plan gestalte krijgt. Uit de laatste workshop kwam voren dat de meerderheid de voorkeur geeft aan een gebied met lusstructuur. Op de workshop van 6 juni, bedoeld voor belangstellenden die zich in de voorinschrijving hebben aangemeld, wordt een stedenbouwkundig plan met deze lusstructuur voorgelegd. “We houden de vaart erin, want we willen de belangstelling vasthouden”, zegt De Jong.

Met de samenbouwers die hebben deelgenomen aan de loting in mei, wordt nu gesproken over een reserveringsovereenkomst. Het betreft zo’n 60 huishoudens. De 74 zelfbouwers die zich in de voorinschrijving hebben aangemeld, kunnen in juli meedoen aan de loting. De verwachting is dat in het najaar duidelijk wordt hoeveel kavels er in tweede instantie nog beschikbaar komen.

Vrij Spel ontwikkelt zich goed en alle betrokkenen zijn enthousiast. Wanneer is het als pilotproject geslaagd? De Jong: “Als een brede mix van woonwensen de ruimte heeft gekregen en mensen echt binding hebben met de wijk. En als mensen snel de overeenkomsten sluiten. Want we steken hier veel tijd en energie in.” Elfring: “Het idee is dat een interactief traject meer woonkwaliteit oplevert dan een regulier traject. Als blijkt dat bewoners hier echt blijer van worden, is het geslaagd!”

Deel dit bericht
Blijf op de hoogte

Na de inventarisatiefase gaan we de teams samenstellen. Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

* verplicht